The shapes of the boxes are very identical to the design of the house that emphasizes this minimalist modern concept. Simple geometric shapes appear in the composition of the overall building mass to every architectural detail. The concept of openness also makes each room bathed in natural light, especially during the day.

Openness concept

A box building facade with a unique variation of canopy becomes a “greeter” when entering this area of ​​the house. With a width of 3 m and a stretch of 20 m, the canopy is the most prominent element in the building facade area. The canopy is also given an accent element in the form of glass boxes (skylights) with various sizes that are composed asymmetrically.

The size of the glass case and position are also adjusted, adjusted to the canopy structure using concrete. Interestingly, the long span concrete structure is quite strong without a support buffer in the middle.

The front view of this house looks massive with a few openings. The adoption of this design dampens the sunlight in the afternoon from the West that hits the front of the house. In the entrance area, there are also stairs to get to the main door on the second floor. In order not to be too steep, the stairs are designed with a U-shaped pattern. On the side of the stairs, there is a garden whose surface is designed tilted following the slope of the stairs. Thus, the stairs and the park seemed to be in one area so that the narrow park seemed more spacious.

Unlike the outward appearance that tends to be massive, the appearance of the house tends to be open. This is inseparable from the existence of the parking area in the back and the void area in the middle of the house. The concept of openness is reinforced through the application of wide glass openings on the side of the room leading to voids or parks as well as the presence of skylight elements. Architects apply the concept of openness to maximize natural lighting and optimize natural air circulation to each room.

Room Division

The void area is designed as an open sitting room with koi ponds forming the natural atmosphere. The natural character of the area is also added to the application of wood parquet on the floor of the room. In addition, there is a sitting area on the surface of the floor, in this room, there is also a sitting area “floating” in the form of a space box covered with wooden walls. The sitting room crib as if floating, is the point of interest of the entire area in the house. Uniquely, the structure of the lounge box is designed to hang on the structure of the floor beams above it.

The architect divides the spaces in this house based on the character of the activity with the level of privacy. One example is seen from the placement of a multipurpose activity room on the ground floor to avoid guests who come across private spaces. The communal area of ​​the homeowner’s family is centered on the second floor. The third floor is used as a resting area by placing bedrooms. Meanwhile, the top floor (rooftop) is a relaxing family area (penthouse) equipped with a gazebo and roof garden.

White and Wood Accents

In this house, a lot of white colors is applied to emphasize its character as a minimalist home. The white color was also chosen to further highlight the color of the elements of the space filler and accent colors.

As an accent, architects use wood elements. In this case, the color of wood can make an impressive “cold” white building become “warmer”. In addition to wood, architects also choose natural stone as the right material alloy to display natural character. Another material that is widely used is glass, both as a door material, window material, and wall material.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close